«افزایش انبارمانی سیب زمینی و سیر با استفاده از باریکه ی الکترونی»
دو محصول سیب زمینی و سیر از محصولات مهم کشاورزی ایران میباشند که طی انبارداری به علت جوانه زنی و فساد خسارات زیادی میبینند. در حال حاضر برای کنترل خسارات ناشی از انبارمانی از مواد شیمیایی استفاده می شود که به علت تاثیرات مضر زیست محیطی باید با روش های سالم تر جایگزین شوند. یکی از بهترین این روش ها برای جلوگیری از جوانه زنی و کاهش ضایعات، استفاده از پرتوهای یون ساز می باشد. بدین منظور پروژهای جهت افزایش مدت زمان انبارمانی دو محصول غذایی استراتژیک سیبزمینی و سیر،با استفاده از پرتوی الکترون در پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای به مرحله اجرا درآمد.
در این پروژه محصولات سیب زمینی و سیر ،در فواصل زمانی پس از برداشت با استفاده از پرتوی الکترون،پرتوتابی شدند. سپس محصولات پرتوتابی شده به انبارهای صنعتی و سنتی منتقل شده و در آنجا نگهداری شدند. جهت تعیین اثر پرتو الکترون بر افزایش ماندگاری و همچنین خصوصیات کیفی دو محصول، در فواصل زمانی مختلف از نمونه های داخل هر دو انبار نمونه برداری و آزمایش های متعددی انجام شد. در انتهای دوره انبارمانی، کاهش ضایعات انبارمانی همراه با حفظ خصوصیات کیفی و بازار پسندی در هر دو انبار صنعتی و سنتی با استفاده از پرتو الکترون در مقایسه با شاهد پرتوتابی نشده به وضوح مشخص گردید. با استفاده از پرتو الکترون امکان نگهداری سیب زمینی به مدت 9 ماه و همچنین سیر تا 10 ماه بدون جوانه زنی، کاهش خسارت و با حفظ کیفیت مطلوب و بازار پسندی با موفقیت در انبار فراهم شد.
منبع:http://www.aeoi.org.ir/